پنجشنبه ، 6 ارديبهشت ، 1403
حداقل
پیوند های مرتبط
حداقل
چشمه معرفت
کد خبر: 269   |  دفعات بازدید : 4061   |  نظرات : 0 RSS comment feed   |   نسخه چاپی   |   ارسال به دوستان  

شیطان کیست؟

02 آبان, 1391 10:00
شیطان کیست؟

فطرت انسان گرایش به نیکی و پاکی و خدا پرستی دارد. اما نیرویی از درون یا برون ، آشکار یا نهان ، از جنس بشر یا جن ، او را به بیراهه می کشد و به گناه و فساد دعوت می کند . انسان هم تحت تأثیر وسوسه های شیطان به سوی گناه می رود.

 

شیطان همان موجود فریب کار و فسادگر و گمراه کننده است. قرآن کریم بارها از شیطان به عنوان «عدو مبین» و دشمن آشکار انسان یاد کرده و هشدار داده است که آدمیزاد فریب وسوسه های او را نخورد.

 

اوصاف شیطان در قرآن این چنین است :

لغزاننده ، گمراه کننده ، دعوت گر به فحشاء ، همراه بد ، مغرور کننده انسان ، ایجاد کننده دشمنی میان مردم به وسیله  قمار و شراب ، خوب جلوه دهنده کارهای زشت ، ایجاد دلبستگی به آمال و آرزوها ، غافل کننده از خدا ، وسوسه گر ، دشمن بشر ، ناسپاس نسبت به خدا ، عصیانگر در برابر فرمان حق ، وعده دهنده فقر ، دعوت کننده به جهنم و...

 

در قرآن 70 بار کلمه شیطان و 18 بار کلمه شیاطین به کار رفته و کارهای زشت و فریبکاری های او بیان شده است . این ها نشانه ی حساسیت نقش او در رابطه با انسان است که هوشیاری و مراقبت را می طلبد . ترسیمی که در نهج البلاغه از سیمای منفور شیطان شده چنین است :

 

شیطان دشمن خدا و پیشوای اهل تعصب و پیشکسوت مستکبران است ، اوست که اساس و پایه عصبیت را گذاشته است [1]

وجود شیطان در عالم خلقت وسیله ای برای آزمایش انسان است تا معلوم شود چه کسی فرمان بردارخداوند است و چه کسی در اطاعت ، ضعیف و سست است .

 

حضرت علی (ع) در یکی از مفصل ترین خطبه های خود که درباره تعصب ، تکبر ، غرور و تفاخر و نکوهش این اوصاف است ، نقش ابلیس و شیطان را در بروز این خصلت های ناپسند در انسان افشا می کند . ابلیس چون خودش تکبر ورزید ، دیگران را هم به تکبر می کشاند. چون خودش تعصب نشان داد ، مردم را هم به تعصب جاهلانه وبی منطق فرا می خواند امام می فرماید :

 

خداوند با فرمان سجده بر آدم ، متواضعان را از مستکبران جدا کرد و چون به فرشتگان فرمان داد که در برابر آدم سجده کنند ، همه سجده کردند، مگر ابلیس، که تعصب ورزید و اصل و تبار خویش را که از آتش بود ، برتر از اصل آدم دانست که از خاک است . بنابراین تفاخر کرد و از سجود سر برتافت. خداوند هم او را به سبب تکبرش کوچک کرد و به خاطر خود برتر بینی اش او را پست نمود، او را هم در دنیا مطرود و ملعون ساخت ، هم سزای آخرتش را دوزخ سوزان قرار داد...[2]

 

پعامل سقوط و طرد ابلیس از درگاه الهی همان غرور و تکبر بود . امام علی (ع) به مردم هشدار می دهد که از سرنوشت ابلیس عبرت بگیرند:

 

خداوند اعمال دراز مدت و تلاش های طولانی و عبادت های طاقت فرسای او را پس از 6 هزار سال که معلوم نیست از سال های دنیاست یا آخرت ، به خاطر ساعتی و لحظه ای تکبر ، حبط و نابود ساخت . کیست که پس از چنین برخوردی که خداوند با ابلیس داشت ، از کیفر الهی نسبت به تکبر و تعصب مصون بماند؟[3]

راه بندگی و رسیدن به کمال را باید با اراده و هوشیاری پیمود ، تا رهزنی چون شیطان ما را به بیراهه نکشاند.

 

داستان های زیادی در منابع روایی و تاریخی ذکر شده است که شیطان برای پیامبران و انسان های صالح هم به صورت یک انسان ظاهر شده است تا آن ها را بفریبد . از اینجاست که توصیه شده است همیشه نام خدا را بر زبان داشته باشید و از شیطان به خدا پناه ببرید تا در دام او نیفتید



[1] نهج البلاغه ، خطبه 192

[2] نج البلاغه ، خطبه 192

[3] نهج البلاغه ، خطبه 192 بند15

آقای فردین صالحی

شیطان کیست؟
نظرات
در حال حاظر نظری وجود ندارد. اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر

نام (الزامی)

ایمیل (الزامی)

وب سایت

تصویر امنیتی
کد نمایش داده شده را وارد نمایید:

حداقل
جستجو